TÜRKİYE'DE FİRMA KURULUŞU
Doğası, denizleri, boğazı, kültürü, mutfağı, temiz ve sıcak havası, iklimi ve yabancılara karşı misafirperver tavrı ile Türkiye son yıllarda yabancılar için çekim merkezi olmuştur.
Bunun yanı sıra Türkiye ticaretinde merkezidir. Yabancılarda genellikle ihracat yapma amacıyla Türkiye'de firma kurmaktadır. Deniz taşımacılığı en yaygın kullanılan yöntemdir.
Turna Consulting olarak Yabancıların veya Türk Vatandaşlığı alan yabancıların Türkiye'de Firma (şirket) kurmasına yardımcı oluyoruz. Tecrübeli ve yabancı dil konuşan kadromuz ile bu süreci profesyonelce yönetiyoruz.
Bunun yanında muhasebe hizmetimizde mevcuttur.
Anonim şirket ve limited şirket Türkiye’de en yaygın görülen şirket türleridir. Yaklaşık olarak tüm şirketlerin %82’si limited şirket iken, %13’ü anonim şirket
LİMİTED ŞİRKET
**Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir.
**Tek ortaklı limited şirket kurulabilir.Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
**Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Ortaklar şirketten tahsil edilemeyen kamu borçlarından dolayı sermaye payları oranında sorumludur
**Limited şirketin esas sermayesi en az 10.000 Türk Lirasıdır. Nakdi olarak getirilen sermayenin tamamının şirketin tescilinden sonraki 24 ay içinde ödenmesi mümkündür.
Ödeme takvimi şirket sözleşmesinde düzenlenebileceği gibi, müdürler tarafından da belirlenebilir.
**Limited şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir şirket sözleşmesi bulunur.
**Limited şirketlerde hamiline yazılı pay ihraç edilemez.
**Limited şirketler halka arz olunamaz
**Limited şirket paylarının devri genel kurul onayına tabidir
Limited şirketin iki organı vardır;
Genel Kurul : Kural olarak tüm pay sahiplerinin temsil edildiği, şirkete dair önemli bazı kararları almaya (örn: şirket sözleşmesinin değiştirilmesi, müdürlerin seçilmesi, denetçinin seçilmesi, şirketin feshi, vb.) münhasıran yetkili olan organdır
Yönetim Kurulu :Temel olarak şirketin yönetimi ve temsili ile görevli olan organdır. Şirketin tek müdürünün olması mümkündür. Müdürlerden en az birinin şirket ortağı olması zorunludur. Müdürlerin Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de yerleşik olma şartı bulunmamaktadır.
Limited şirketin dünyada çeşitli muadilleri;
Amerika Birleşik Devletleri ; Limited Liability Company (LLC)
Rusya ; Ltd. (limited) ООО (общество с ограниченной ответственностью), ЗАО (Закрытое акционерное общество)
Almanya, Avusturya, İsviçre (Almanca konuşan kantonlar) ; Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH)
Fransa, Belçika, İsviçre (Fransızca konuşan kantonlar) ; Societé à Responsabilité Limiteé (SARL, SàRL)
Birleşik Krallık ; Private Limited Company (Ltd, Limited
İtalya ; Società a Responsabilità Limitata (Srl)
İspanya ; Sociedad Limitada (S.L.)
Meksika, Arjantin ; Sociedad de Responsabilidad Limitada (S.R.L., S. de R.L.)
ANONİM ŞİRKET (A.Ş)
**Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
**Asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır. (Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 100.000 Türk Lirası olabilir.)
Nakdi olarak taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az dörtte birinin tescilden önce ödenmesi zorunludur.
Geri kalan miktar şirketin tescilini izleyen 24 ay içerisinde ödenir. Ödeme takvimi şirket esas sözleşmesinde düzenlenebileceği gibi, yönetim kurulunca da belirlenebilir.
**Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur.
**Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.
**Anonim şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir esas sözleşmesi bulunur.
**Anonim şirketler payları temsil etmek amacıyla nama yazılı ve hamiline yazılı pay senedi çıkarabilirler. Ayrıca tahvil ve benzeri borçlanma araçları da ihraç edebilirler.
**Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir
**Kural olarak, payların devri için genel kurul onayına ihtiyaç yoktur. Pay sahipleri serbestçe ellerindeki payları başkalarına devredebilirler
**Belirli faaliyet konularını yürüten anonim şirketler ile bilanço aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı, çalışan sayısına göre belirlenen ölçütlerin eşik değerlerini aşan anonim şirketler bağımsız denetime tabidir.
**Anonim şirketler payları halka arz olunabilen ve payları borsada işlem görebilen tek şirket türüdür.
Anonim şirketin iki organı vardır;
Genel Kurul : Kural olarak tüm pay sahiplerinin temsil edildiği, şirkete dair önemli bazı kararları almaya (örn: esas sözleşmenin değiştirilmesi, yönetim kurulunun seçilmesi, denetçinin seçilmesi, şirketin feshi, vb.) münhasıran yetkili olan organdır
Yönetim Kurulu : Temel olarak şirketin yönetimi ve temsili ile görevli olan organdır. Yönetim kurulunun tek üyeden oluşması mümkündür. Yönetim kurulu üyelerinin Türk vatandaşı olması ve Türkiye’de yerleşik olma şartı bulunmamaktadır.
Anonim şirketin dünyada çeşitli muadilleri (A.Ş)
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ; Corporation (Inc., Corp.)
Rusya ;
Almanya, Avusturya, İsviçre (Almanca konuşan kantonlar) ; Aktiengesellschaft (AG)
Fransa, Belçika, İsviçre (Fransızca konuşan kantonlar) ; Societé Anonyme (SA)
Birleşik Krallık ; Public Limited Company (plc)
İtalya ; Società per Azioni (SpA)
İspanya, Meksika, Arjantin ; Sociedad Anónima (S.A.)
Eğer sizde Türkiye'de Firma (şirket) kurmak istiyorsanız bizle iletişime geçin